Post Top Ad

3.8.15

pierogi z bobem, twarożkiem i miętą z masłem szałwiowym

Jeżeli posmakowała Wam pasta do kanapek z TEGO  przepisu, gwarantuję, że w tych pysznych pierogach się zakochacie! Nie ma lepszego zakończenia tygodnia i kończącego się lipca, od pysznych, chrupiących pierogów zamykających w soczystej poduszce oryginalny farsz z bobu i twarożku, z cytrynowo - miętową nutą. Do tego masło szałwiowe z chrupiącym czipsem z liści świeżej szałwii i oto stworzyłyście danie, którego nie powstydziłaby się pięciogwiazdkowa restauracja!


SKŁADNIKI:

NA FARSZ:  jak w tym przepisie.

NA CIASTO:


  • 200 g mąki
  • 150 ml gorącej wody
  • sól

Do mąki wlewamy po trochę wody i zagniatamy dopóki ciasto nie będzie zbyt suche i zbyt kleiste.
Jeżeli za bardzo się klei podsypujemy mąką. Gotowe, wyrobione ciasto odkładamy na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i wycinamy koła z pomocą szklanki lub specjalnego krążka do pierogów. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 1 minutę od wypłynięcia

NA MASŁO SZAŁWIOWE:


  • 1/3 kostki masła /ok.70 g/
  • liście świeżej szałwii (ok. 15) 
  • sól, pieprz

Masło roztapiamy, następnie wrzucamy do niego liście i smażymy, dopóki nie będą chrupiące jak chipsy:) doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dorzucamy ugotowane wcześniej, osuszone pierogi i obsmażamy na złoty kolor. Podajemy od razu!

SMACZNEGO!



08:09 / by / 5 Comments

Post Top Ad