Post Top Ad

7.8.15

biała zupa krem z kalafiora z orzechową nutą


Kalafior dumnie króluje na letnich stołach! Sierpień zdecydowanie należy do niego. Uwielbiam to wdzięczne i bardzo proste w obróbce warzywo. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę -krem którą wszyscy znają, ale w nowej, orzechowej odsłonie. Zapraszam!



SKŁADNIKI:

  • 1 średni kalafior
  • 4 małe ziemniaczki
  • 1 l wody
  • 1 mała cebula
  • listek laurowy
  • olej z orzechów ziemnych
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól 
  • pieprz
Do dekoracji:
  • pestki dyni (podprażone)
  • oliwa
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Kalafiora myję, dzielę na różyczki. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę szatkuję, podsmażam na oleju z orzechów ziemnych. Wszystko razem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaję listek laurowy, gotuję ok. 20 min ( do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie). Pod koniec gotowania doprawiam gałką, pieprzem i solą. 
Pestki dyni prażę na suchej, ale mocno rozgrzanej patelni dosłownie kilka sekund.
Podaną w miseczkach zupę dekoruję pestkami, polewam oliwą i posypuję natką pietruszki (kolendra też się sprawdzi).
Zupa jest prze - pysz - na!
Dajcie znać czy lubicie takie eksperymenty!
P.



15:29 / by / 0 Comments

Post Top Ad