kompot

Różowa lemoniada dla księżniczki

10:21











Kto mnie śledzi na instagramie na pewno widział różową lemoniadę, która wzbudziła niemałe zainteresowanie, głównie przez swój odjazdowy kolor i same naturalne składniki. W związku z tym, że wszystkie jesteśmy księżniczkami i że radością należy się dzielić, postanowiłam, że zamieszczę przepis na blogu, żeby szerokie masy mogły cieszyć się z posiadania tego różowego napoju w zaciszu własnych domów :)




SKŁADNIKI:

  • ok. 300 g rabarbaru /NIE OBIERAĆ/
  • 4 łyżki cukru z wanilią /może być stevia albo ksylitol jeśli używacie/
  • litr wody
  • garść liści świeżej mięty
  • pół limonki
  • rondelek z grubym dnem
PRZYGOTOWANIE:

1. Rabarbar kroimy na części wielkości ok. 1 cm. Następnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem i smażymy do momentu, aż nie zacznie puszczać czerwonego soku (koloru). Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy ok. 20 - 25 minut na wolnym ogniu.
2. Sprawdzamy kolor - kiedy uznacie, że jest odpowiedni, ściągamy napój z palnika i przecedzamy przez sito. Tak przygotowany napój schładzamy.
3. Następnie, kiedy napój będzie już chłodny, przelewamy go do karafki, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki limonkę i miętę. Wszystko możemy uzupełnić kostkami lodu.

Napój jest idealny na upały, sprawdza się świetnie, nie jest za słodki ani cierpki. Ja jestem w nim zakochana i ubolewam bardzo nad faktem, że rabarbar jest bardzo krótko na naszych targach, dlatego w tym roku na pewno go zamrożę, żeby móc delektować się smakiem wiosny w zimowe, długie dni.  

Smacznego!





You Might Also Like

2 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

zBLOGowani.pl