ciasto szybkie

ciasto gruszkowo - cynamonowe z imbirem

19:15

Godzina 23 ostatnimi czasy to moja ulubiona godzina do twórczego działania. Zamiast przygotowywać się do snu, zaczyna rozpierać mnie radosna energia i fantazja, a nogi wiodą w stronę lodówki. I spiżarki. Robię krótki przegląd, sprawdzam co pasuje mi zużyć najpierw, co niedługo może mniej nadawać się do jedzenia. Szczerze nienawidzę marnować jedzenia, dlatego często kombinuję, żeby zużyć wszystko. Wczoraj padło na gruszki. Pyszne, słodkie, tak dojrzałe, że aż rozpadające się w dłoniach. Oprócz wszystkiego nie ma to jak zapach cieplutkiego ciasta w domu. Uwielbiam taką atmosferę - domową i swojską Zawsze marzyłam, że tak właśnie będzie u mnie. I jest:)


Ciasto może być ciekawą alternatywą dla ciast bożonarodzeniowych. Jeśli nie - polecam spróbować jako typowo zimowe :)


Składniki:
  1. 2 szklanki mąki
  2. kostka masła (200g) - raczej miękkie
  3. 3/4 szklanki cukru (biały, brązowy - wedle uznania)
  4. łyżeczka startego świeżego imbiru (można zastąpić suszonym - smak będzie mniej intensywny)
  5. 3 jajka
  6. pół kilo dojrzałych gruszek
  7. 1 łyżka brązowego cukru
  8. płaska łyżeczka cynamonu
  9. łyżeczka proszku do pieczenia
  10. pół łyżeczki sody
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj formę na ciasto - okrągłą - średnica 22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przesiej mąkę z cynamonem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, dodaj 3/4 kostki masła, imbir, cukier i jajka. Miksuj do połączenia się składników. Ciasto wylej do formy, ułóż na nim gruszki. Pozostałą 1/4 kostkę masła roztop w rondelku - nie gotuj. Polej ułożone gruszki i posyp je łyżką brązowego cukru. Piecz ok. 40 - 50 min (zależy od Twojego piekarnika - najlepiej sprawdzać ciasto za pomocą patyczka). Można podawać na ciepło jak szarlotkę. 



Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

SUBSCRIBE

Like us on Facebook

zBLOGowani.pl