Post Top Ad

29.11.14

waniliowa chałka

Idealna do mleka, kawy i kakao. Z herbatą smakuje również cudownie. Do zjedzenia zaraz po upieczeniu, ale także na następny dzień. Z dżemem, miodem, konfiturą i najsmaczniej - z samym masłem. Moja ulubiona wersja to kromka posmarowana z dwóch stron masłem i opieczona w opiekaczu/tosterze. Świetna również jako składnik tostów francuskich. Polecam każdemu. Pomimo tego, że długo się ją przygotowuje, to naprawdę warto.







SKŁADNIKI:
  • 3, 5 szklanki mąki
  • jedno duże jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 kropli aromatu waniliowego/ekstraktu z wanilii
  • półtora opakowania suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
  • roztrzepane jajko do wysmarowania ciasta





Wyrabianie ciasta rozpoczynamy od przesiania mąki. Następnie mieszamy ją z drożdżami. Wsypujemy do miski, wlewamy wcześniej roztrzepane w mleku i maśle jajko. Mleko podgrzewam już razem z łyżkami masła - tym sposobem mleko jest ciepłe, a masło roztopione i nie brudzimy dodatkowych naczyń. UWAGA! Mleko ma być ciepłe - absolutnie nie gorące. Dodajemy cukier oraz sól. Wyrabiamy ciasto - najlepiej mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, do momentu kiedy będzie puszyste i bez grudek. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na równe części. Ich ilość wynosi zwykle 4 - 6 wałków. W tym miejscu polecam posiłkować się youtubem (są tam dokładne filmiki jak poskładać chałkę) i samodzielnie ocenić który sposób będzie dla nas najłatwiejszy. 
Ciasto odstawić ponownie i pozostawić do wyrośnięcia w cieple na około 60 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Oczywiście można posypać ją również kruszonką.
Pieczenie zajmuje około 25 - 30 min. w temperaturze ok. 175ºC, na środkowym poziomie piekarnika



Smacznego!
20:40 / by / 2 Comments

Post Top Ad